Recensioner

RECENSION – One up on wallstreet – Peter Lynch

 

On up the wallstreet_Peter Lynch

One up on wallstreet – How to use what you already know to make money in the market. av Peter Lynch

Format: Ljudbok

Om ni läst något tidigare bok utav Peter Lynch (annars kan jag rekommendera denna som er första bok utav honom) känner ni igen er. Peter förespråkar att man i första hand skall titta runt omkring sig själva, se efter saker som man känner att man förstår. Se vilka trender i samhället som är på gång. Har du tur och lite skicklighet kan du hitta saker innan alla analytiker och institutioner hittat aktien/företaget.  Ofta är dessa bundna utav regler och krav på vilka investeringar de får göra. Det ger oss andra en chans att hitta s.k. ”10 baggers” – Aktier som kan öka tiofaldigt mot vår inköpskostnad. Man kan förvänta sig olika avkastning på företag i olika skede. Det gäller bara att hitta de företag du tror på.

Boken innehåller en hel del listor, inte för många och inte för krångliga. Men ha anteckningsblocket i er närhet om ni lyssnar på ljudboken.

Peter gör en bra uppdelning utav företagen i 6 olika status de kan vara i, t ex snabbt växande, cykliska, växer sakta osv. Han ger oss tips om vad vi skall leta efter i de olika status de är i.  I ett kapitel kommer vilka nyckeltal och var i resultat och balansräkningen vi skall titta.

Ett avsnitt på det ”perfekta bolaget” att leta efter, b la att  företaget har ett löjligt namn, är i en tråkig bransch, har en nisch, inga institutioner som ägare osv.

Kapitlet efter är också väldigt intressant, vad vi skall undvika! Heta aktier som är i ropet (jag tänker på Fingerprint, Fermenta osv 🙂 ), ”nästa bolag i branchen” typ nästa Disney eller företag som är beroende utav en kund.

Boken avlutas i stort sätt med en ”silly things” lista. Saker som Peter hört genom åren som är just ”silly”. ”Om aktien fallit så här mycket kan den inte falla mer…”, ”Om aktien gått upp så här mycket så ¨är det dax att sälja.” och flera andra tänkvärda hjärnspöken vi kan gå på.

Betyg 4/5 

Mvh E-K

 

 

 

Annonser

Kategorier:Recensioner

Tagged as:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s