Fonder

Fonder – Fondavgifter

Nedan inlägg är en kort introduktion till vad  man bör vara uppmärksam vid fondval i sitt sparande och på vilka avgifter bolag och fonder tar. Vilka effekter det har på ditt kapital långsiktigt.

Om alla bara visste!

Jag sökte runt på internet och försökt hitta vad medelavgiften för fonder är, det mest troliga är i Sverige att det  ligger på ca 1,3%.  Det är väl inte så mycket..eller?

Låt oss ta ett exempel: genomsnittsfonden tar 1,3% i avgift och AP7 Såfa(exempel på fond med låg avgift) tar 0,11%. Vi sätter in 1000:- räknar med att för snitt 7% i avkastning per år. Vi väntar 10år  (Gone golfing) Beräknat med ränta-på-ränta och avgiften har dragits vid årets slut.

Genomsnittsfonden har ökat till ca 1725:- och AP7 Såfa har ökat till 1945:-! Det är en skillnad på 220:- eller 22% mer i avkastning (94,5%-72,5%). Denna beräkning är också i den dyra fondens favör pga att avgifterna betalar vi även om fonden går dåligt. Under tiden har man betalat 180:- i avgifter. Det motsvara ca 25% utav din avkastning! I jämförelse med den billigare fondens 16:- i avgifter.

Applicerar ni ovan på era pensionsspar med 20-30-40 år kvar är det verkligen stora skillnader. Ränta-på-ränta och avgift-på-avgift effekterna.

Ännu värre blir det om man sitter i ett ”skal” där den som hanterar era fonder också tar ut avgifter, detta är typiskt för stora banker och försäkringsbolag.

Det är viktigt att man jämför fonder inom samma sektor/region så att jämförelsen blir lika. Det är inte rimligt att jämföra Avanza Zero (Passivt förvaltad index OMX fond) med en aktiv aktiefond som har fokus på t ex Asien.

Hur gör jag? Jag tittar på vad jag vill investera i, t ex en Sverigefond, sen jämför jag tillgängliga Sverigefonder (En utmärkt sida för att jämföra fonder är morningstar.se). Ett viktig kriterium är just avgiften för fonden.  Det visade sig finnas fonder som tar 0% i avgift upp till 2,25% och fonder som även har köp, sälj och ”performance” avgifter. Välj aldrig en fond hos din bank utan att veta om det finns köp/säljavgifter samt årlig avgift.

Exempel på sökning:

sverigefonder 5 år

Källa: Morningstar.se 2017-07

Är man inte insatt och tror man kan slå ett index själv visar sig det bästa alternativet att välja en fond med låga avgifter och passiv förvaltning vara att rekommendera. Olika index kan vara Globalt index, Europa, Sverige, S&P500, OMX30 osv.

Att slå marknaden eller ett index över tid är extremt svårt, de som gör det är investeringsstjärnor som Warren Buffet, Peter Lynch, George Soros och Carl Icahn det är inte riktigt där jag eller min målgrupp till bloggen är.

Trenden är idag, 2017, att pengar investeras allt mer in i passivt investerade fonder med låga avgifter. USA’s största bolag inom denna sektor är Vanguard. där finns att läsa mer om ni är intresserade.

Jag själv har tagit in information via podcast, bloggar jag följer och böcker. Ingen nämnd ingen glömd.

Tips: sök på internet: Fondavgifter

mvh E-K

 

 

 

 

 

Annonser

Kategorier:Fonder

Tagged as:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s