Pension

En guide till kontroll på sin pension

Detta är en allmän guide, jag tar upp det mest fundamentala som jag tycker att vi alla behöver ha koll på angående sin pension. Det behöver inte vara svårt. Man behöver ta till sig en del information, kontrollera vad man har och eventuellt göra några val. Efter detta så har man kommit långt!

Nr1. Logga in på www.minpension.se. Det går ganska snabbt att få en bra förståelse hur pensionssystemet är uppbyggt. Begär in uppgifter från alla bolagen som finns listade på sidan. Detta kommer ge dig en bra översyn hur din status är just nu. När alla uppgifter är hämtade kommer du att se både din allmänna pension (inkomst- och premiepension) och tjänstepension.

⇒ Gör en prognos – använd gärna de förinställda parametrarna första gången för att inte spekulera för mycket.

Nr2. Logga in på www.pensionsmyndigheten.se. Se över din premiepension – PPM. Denna sidan har nog de flesta varit i kontakt med under åren. OBS! Det är här alla ”pensionsrådgivare” vill göra sig rika på din bekostnad. Mitt råd är att göra dina val själv. Det går att göra enkla val utan att betala dyra avgifter till rådgivare.

Ni som inte har gjort något val, era pengar ligger i fonden AP7 Såfa. Fonden består av AP7 Aktiefond och AP7 Räntefond. Fördelningen mellan de olika fonderna beror på din ålder.  Ju närmre pensionsåldern, desto högre andel AP7 Räntefond. Det är inget dum val alls, jag antar att ni har gått bättre än 99% av de ”pensionsrådgivare” som finns. Om ni inte har tillräcklig kunskap eller intresse är detta ett bra fondval.

Om man vill vara mer aktiv och göra egna val bör man skaffa sig baskunskaper om fonder, samt följa marknaden. Tänk på att AP7 Såfa inte går att välja som en del utav lösningen om ni vill ha flera val. Då väljer man AP7 Aktiefond istället.

Tänk på! Premiepensionen är bara en liten del utav din pension. Viktigare är vår inkomstpension och tjänstepension.

Källa: minpension.se 2017

Nr3. Inkomstpensionen är en del av den allmänna pensionen och utgör 16% av dina skattepliktiga ersättningar, upp till 7,5 inkomstbasbelopp (461 250 kr år 2017, vilket motsvarar en lön på 37 807 kr per månad). Denna kan du endast påverka genom dina inkomster. Varje krona räknas…

Nr4. Tjänstepension. I steg ett såg du om du hade fått in någon tjänstepension. Om inte, kontrollera om din arbetsplats har kollektivavtal. Detta kan du fråga din arbetsgivare alternativt ditt fackförbund. Tjänstepensionen är utöver din inkomstpension din viktigaste källa till en bra pension! I mitt fall kommer detta ge lika mycket (troligen mer) än inkomstpensionen. Så kommer det se ut för många i framtiden, om man har arbetat hos en arbetsgivare med kollektivavtal eller som sätter av pengar till dig i en annan pensionslösning. Om inte kollektivavtal finns, skulle jag rekommendera att man inte accepterar något under 4% av din bruttolön som sätts av i er pensionslösning.

Tjänstepensionen hanteras av ett förvalt bolag. Vill man, går det att ändra detta bolag. Den bästa sida för att jämföra de olika bolagen som finns, tycker jag är www.konsumenternas.se. Jag länkar till sidan som gäller kollektivavtalade tjänstepensioner här, för att jag tror att det är det de flest söker efter.

Tips! Om ni väljer samma bolag för att förvalta er tjänstepension som ni t ex har era bostadslån hos, glöm inte att utnyttja detta i samband med förhandling av bolåneräntor. Bolaget får stora inkomster av att hantera er tjänstepension.

Nr5. Privat sparande. För något år sedan tog man bort avdragsrätten på det som heter IPS (individuellt pensionssparande) kontot. Kontrollera om ni har något sådant, typiskt är att man har ett automatspar till ett sådan konto hos sin bank. Har man det rekommenderar jag starkt att avsluta att fortsätta spara pengar på detta konto då det inte längre är förmånligt (för privatpersoner).

Numera skulle jag rekommendera att s.k. ISK – Investeringssparkonto. Några av fördelarna är att det inte kostar något vid uttag, du är inte styrd av åldern (IPS 55 år) samt att ni inte behöver ta upp era affärer (t ex aktiehandel) i deklarationen. (Sök t ex ”ISK vs IPS” för mer info).

Många av mina andra inlägg kommer att handla just om privat sparande, läs gärna 🙂

Hur mycket skall man spara privat? Det är en väldigt personlig fråga, det beror på din privatekonomi och era förutsättningar.  Ju tidigare man börja spara desto mindre kan man börja med, ränta-på-ränta effekten är kraftig men tar något årtionde att få verklig effekt. Så börjar man spara t ex vid 40 års ålder, bör man spara mer.

Hoppas guiden är till hjälp!

Fråga gärna eller kom med kommentarer

mvh E-K

 

 

 

Annonser

Kategorier:Pension

Tagged as:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s